» Lösa Huskies och galen matte

Thanks God it's friday.
Idag blev det lite lek i snön tillsammans med två av hundarna. Till en början. Det var då planen. Tänkte att släden ska ju ut i helgen är det tänkt så jag tar bara Nikki och sen Gizmo så dom får röra lite på sig inför helgens strapatser. Tar ut Nikki först och åker pulka efter henne, vi gosar, tar en massa fina kort och jag bara älskar henne lite extra. Släpper in henne och tar ut en ivrig Gizmo. Flyger ur pulkan x antal gånger. Ser ut som en snögubbe.
 
Vänder tillbaka hem och då jag kommer upp på vår väg in mot gården. Vad tror ni jag ser? HUNDAR. LÖSA. PÅ GÅRDEN. Mot mig kommer 6 st mycket glada Siberian huskies i rasande fart. En av dem har en tom torrfoder påse lindad runt halsen..
Alla kommer mot mig och Gizmo. Jag hoppar ur pulkan, viftar med händer, ropar och lockar och det låter ungefär såhär: RADIX HELIX NIKKI VILDA LYNX SAVOX ! KOOOMSI KOMSI TILL MATTE. Lägg till att jag dessutom har smått panik då folk åker som idioter och leker längst vägen en bit ner och mina Sibbar kan inte under några omständigheter vara lösa. Det går dessutom en herrans massa vilt här omkring.
 
Jag håller i en galen Gizmo som börjar studsa, skrika och leka med de övriga som kommer dundrande mot mig. Springer upp för backen mot gården, tjoandes och viftandes med händer. Ramlar, kravlar mig upp, ramlar igen. Skriker på min sambo och försöker räkna hundar. 6 lösa, 1 kopplad, 1 förhoppningsvis inomhus. 
 
Sambon kommer ut, ropar och lockar på hundarna. Vilda blir skitglad över att husse också är med och leker i snön så hon studsar iväg bakom ladugården tillsammans med två av unghundarna. Kastar in Gizmo och efter kommer två mycket glada unghundar som vill leka med pulkan. Nikki doppar sig i snön och försöker göra om Lynx till en snögubbe, Savox och Helix studsar runt Gizmo och försöker döda pulkan och Vilda rusar runt och är världens gladaste mamma hund tillsammans med Radix. 
 
Vi får dock in alla hundar relativt snabbt igen och alla är mycket glada. Får av Lynx påsen också som hon så fint trätt över skallen. Gizmo står snällt och väntar på att selen ska tas av och berättar högljutt om hur snabbt han sprang med matte. Inne i huset står Nikita och undrar när nästa måltid ska serveras.... 
 
Livet med Huskies är... ett liv då det ständigt händer någonting.
Ah well, fina bilder på Nikki fick jag ialla fall.
 
 
 
 
 

» Och det här med ögonfärger

Det här med ögonfärger på Siberian huskies är en debatt för sig må jag säga. Många är övertygade om att en riktig Siberian måste ha två blåa ögon. Det stämmer inte. Tyvärr finns dock en dragning mot att många vill ha just blåögda för att de är just blåögda. Men en hund arbetar inte med sin ögonfärg. En vallhund vallar inte bättre beroende på vilken färg denne har på sin päls. Samma sak med Huskies. De blir inte bättre eller sämre draghundar för att de har blåa ögon. 
 
Naturligtvis så får man ha sin favorit. Jag är väldigt förtjust i gråa Huskies och jag tycker om ett blått och ett brunt öga. Det tycker jag är charmigt. Dock är det en ren slump att majoriteten av mina har det. Har tre hundar som har två helt blåa ögon. Men helt ärligt så vill jag mer än gärna ha en som har två bruna. Det har jag inte idag. Ingen av valparna blev brunögd. På sin höjd fick Savox ett brunt och ett blått som både mamma och pappa hund. 
 
Nikkis mamma har två bruna och pappa har två blåa. I hennes kull var det också blandat. En av syskonen har bruna , en annan två blåa. Och så clownen Nikki så klart.
 
 
 
Varför blått är så mångas favorit. Det kan jag inte svara på. Det finns fler raser som har blåögt, bland annat Aussie. Men anledningen, tror jag om jag får gissa bara, är helt enkelt att drömmen om en varglik hund med isblåa ögon etsat sig fast hos många. Dessutom har ju många filmer också erbjudit den drömmen och lockat in många att tro att det ska vara så.
 
Det ÄR vackert med isblåa ögon. Det ska jag erkänna. En svart och vit Husky med isblåa ögon blir väldigt intensivt och snyggt. Det är lite extra på något sätt absolut. Men det måste finnas en verklighet i det hela också. Ska man köpa sig en hund för att den är fin att se på? Nej. Naturligtvis inte. Man ska inte köpa sig något djur utan att ha kunskap och kunna erbjuda djuret vad de behöver.
 
Förutom just hundar där x antal raser med respektive egenskaper finns och erbjuds, så kan jag rentav också skriva såhär:
Man ska inte heller köpa sig en fisk man inte kan erbjuda rätt typ av hem. Det finns krav på olika vattenvärden, hur fisken vill ha det inrett, vilka andra fiskar den kan gå tillsammans med, om det är en stimfisk, om det är salt eller sötvatten, hur stort akvarium den kräver med mera. Att gå och köpa dig en väldigt fin firre som du sen får stoppa ner i ett brutalt för litet kar, du vet knappt vad den heter eller äter och det blir bara fel. 
Naturligtvis så kan man LÄRA SIG, UTVECKLAS och FRÅGA. 
Men poängen är alltså. Du kan inte köpa dig en fisk som kräver minst 600L och stoppa ner stackarn i ett 100L. Och som sagt. Alla fiskar är inte heller stöpta i samma form. 
Akvarister har också sina områden och typer av fisk de föredrar.
Även om varken vallfisk eller dragfisk finns.
 
 
 
Väldigt många som vill ha Siberian husky har sett en bild på en mycket vacker hund. Vackra färger, vackra drag och sen ögonen så klart. Men när man gräver och skrapar lite på det hela så framkommer det att vadå dragträna och hushålla med en hundras som är känd som en katt i hundkläder. Nej det finns inte. Bara en fin hund som ska ligga på soffan och posera inför alla Facebook uppdateringar.
 
Vi Siberian husky ägare är mer än vana vid att få frågor och inte minst bli kallade för det ena och det andra då vi helt enkelt ärligt tycker att personen i fråga ska kika på en annan hundras. En person skrev något roligt i en Siberian husky grupp förut i veckan. De flesta andra hundägare rekommenderar starkt sin ras till alla, är väldigt ''det är en underbar ras. Världens bästa. Du kommer inte ångra dig. Medan Siberian husky ägare oftast är tvärtom. ''Nej nej nej köp inte en sån. Dom är spritt språngande galna allihopa.'' En sån vill du inte få på halsen. Naturligtvis med glimten i ögat. 
 
Siberian huskyn är mer än en blåögd vargdröm. Det är en hundras som faktiskt ÄR renodlad och framtagen som arbetande draghund. Det är en hundras som fått sitt rykte som inredningsförstörare av en orsak. Halvdöva grannar och en söndertuggad soffa är vardagsmat. Det är inget som folk målat upp. Det finns. Det sker. Hur fin hunden i soffan än må vara så finns det gränser för vad man gör. 
 
Många ifrågasätter varför vi har hundarna i hundgårdar. Året om. Ibland så tar vi in en hund men det är sällan det blir långvarigt om inte hunden är ex sjuk. Siberian huskies är en hundras som är avlad och skapad för ett uteliv. Här kan du läsa ett underbart och bra inlägg av Marlene kring just detta.
 
Så för att försöka avsluta allt.
Ögonfärgen på hunden har ingen betydelse. Favorit får man absolut ha. Men låt det inte styra dig. En hundras som inte bär på blåögda hundar kanske passar dig bättre trots allt. Det är egenskaperna och vad du ska ha hunden till, kan erbjuda och vad du är för typ av person som spelar roll. Att köpa sig en blåögd väldigt fin hund i hopp om att den ska förändras för den är ju så fin och du måste bara ha den. DET är blåögt. 

» Lite akvarist snack

Förutom hundarna så delar jag och min sambo på intresset med akvarium. Eller ja, egentligen så ska han väl ha cred och jag har mest ridit på hans kunskaper. Men man måste ju lära sig någon gång. Hur som helst. Vi har just nu tomma kar. Ett 600L, ett 375 hörn, ett 400L saltkar och något 100L I think. Och sen har vi detta söta nano på 30L. 
 
Jag vet inte om nanot ska bara vara växtkar ett tag eller om det ska bo räkor i det. Jag tycker om kampfiskar mycket men tycker 30L känns lite väl litet även om det är tillåtet. I dunno. Eftersom planerna finns på att jag ska åka iväg några veckor, kanske månader för den delen, så vill jag inte heller dra igång projekt som min sambo sen får fixa med då det inte är hans. Han vill ju starta sina stora kar och inte sitta och pilla med mina. 
 
 
Jag slänger upp lite bilder på gamla trotjänare som funnits i fisk familjen också men tyvärr inte finns med oss längre utan simmat under regnbågsbron. Min sambo hade discus/diskus och kommer vilja fortsätta med det. Det är en väldigt speciell fisk men jag tycker om dem. Finns i många otroligt fina färger. Vill man rota mer i just diskus så tipsar jag om Tonys diskus. En väldigt kunnig och väldigt trevlig människa med mycket kunskap.
 
Det är dock ingen 30 kronors fisk kan jag säga. Så när de dör i ung ålder vilket de gjorde för oss (3 st i alla fall, övriga var vuxna) så blev men liite ledsen och liiite arg. Munnen var liksom inte happy face om man säger så. Dessutom är jag en sån som fäster mig vid alla djuren. Även ''bara'' fiskar. Den lilla blå köpte jag som present till min sambo så när han dog kändes det.
 
 
 
Jag kan tipsa om en del bra Facebook grupper för er som är nyfikna men kan nada, för er som kan lite grann men vill mer, för er som tror er kunna allt men inte kan ett skit. Och för er som helt enkelt bara tycker om fiskar jävligt mycket. Lista på Facebook grupper finns längst ner i detta inlägg. 
 
Själv vill jag nog inte direkt kalla mig för akvarist ännu. Det känns som om jag behöver lära mig mera, skaffa fler fiskar, döda fler.. nejdå bara skojade. Men å andra sidan så får jag väl kalla mig själv för glad nybörjar akvarist då. Jag har alltid tyckt om akvarium. Alltid. Min morfar hade ett enligt min mamma men min morfar dog innan mina föräldrar ens blev ett par. Så ni kan ju själva räkna ut hur mycket tid jag spenderade med min morfar innan han dessvärre gick bort i cancer. Precis. Ingenting. 
 
Tyvärr så hade vi inga akvarium då jag var liten. Det fanns väl hos andra däremot och det har alltid varit enormt avslappnande och rogivande att sitta och titta på akvarium. Vi har inte haft TV på över 3 år nu så fiskarna var vår TV. Mycket bättre än TV överlag kan jag tycka. Vad det blir för firrar i framtiden får tiden utvisa helt enkelt. 
 
 
Sist men inte minst. 
Här kommer listan på Facebook grupper. Kommer troligtvis göra lite fler inlägg gällande fisk beroende på hur det utvecklas. När jag åker så kommer jag inte ha möjlighet att ta med mig mitt nanokar. Inte heller vet vi när vi startar upp ett större kar. Det får tiden utvisa helt enkelt, som sagt. Kanske händer om ett år, om en månad.. who knows.
 
Oseriösa akvarister
Akvarister 2.0
Seriös akvaristik 
 
 
Och nu tänker ni WOOOOW hela TRE grupper. Well, väntar på att bli godkända i några och jag tycker att det är få men väldigt väldigt bra och trevliga grupper. Lite som med vänner. Hellre tre äkta än 30 falska. Så enjoy this awesome list. 

» vi lever faktiskt.

Ny header på bloggen.
Tyvärr har jag ingen bild med alla mina odjur så ja jag valde random bilder som jag tycker om helt enkelt. Alla mina hundar är ju bäst i hela världen så det är svårt att välja mellan hundar och bilder. Vissa hundar är dock enklare att få kort på än andra tycker jag.
 
ÄNTLIGEN  har det kommit snö också. Väldigt lätt pudersnö men alltid något. Under nätter har det dessutom varit runt -25 och -27. Nu är jag vän med en hel del folk uppåt landet som tycker -27 är rena sommaren då de själva haft -40 och -37 grader. Men å andra sidan är det inga veklingar heller. På dagarna har det varit lite olika, från -15 till -22 ungefär. Helt okej tycker vi. Lite kyligt är det väl med -22 men det är ju för fasen vinter också.
 
Hoppas det fryser på ordentligt i backen nu och att det kommer mer snö som det utlovats i helgen. Då jävlar blir det nog premiär för släden tror jag. I alla fall en kortare runda. 
 
 
Många har frågat lite om Gizmo också. Gizmo är inte en Siberian husky. Han är kastrerad och han är omplaceringshund. Han är reggad som Alaskan husky. Men egentligen så är det väl jävligt dumt att kalla honom för det. Alaskan husky är nämligen lite mer än ''lite Sibbe i hunden''. Ah well, får dra det en annan gång helt enkelt. Vi kallar honom oftast för blandras bara. Han är en Gizmo helt enkelt. Gizmo är en väldigt lättsam hund, tacksam att jobba med och enkel på alla vis. Tycker om att jobba fysiskt och är enormt stark. Ibland då vi ska dra ut med honom så står han och stampar med tassarna i ren iver och skriar. Jag vet inte hur hunden låter riktigt men det låter. Rejält. Men glad är han.
 
 
Det kommer bli enormt roligt att få se unghundarna jobba framför släden för första gången i deras liv. Det är ju fyra mycket energifyllda (SPRÄNGfyllda snarare) odjur. Ingen av dem har brist på varken energi eller dragvilja kan jag lova. Det kommer med all sannolikhet bli mycket jobb och flams i början, men dragskalle och energi finns. Nikki var väldigt lätt att dragträna med. Hon har alltid bara gått som en klocka. Som om hon bara visste vad som förväntades av henne och vad drag innebar. Det var snarare HON som lärde MIG hur man drar med sin hund. Mycket har jag dock att tacka hennes underbara uppfödare på Arctic howlers samt Vilda och Snow shadows. Att ha kontakter som kan tipsa, peppa och diskutera är guld. Särskilt då man kan höra av sig med ''dumma frågor'' utan att skämmas eller känna sig direkt dum. Alla är vi nybörjare i början och man lär sig hela tiden.

» Lite snack

Suger på att uppdatera min blogg. Hade ju tänkt visa träningar och annat kul men icke då. Vi har äntligen fått snö här hemma så inom kort kommer unghundarna aka odjuren att få dra släde för första gången. Jag är väldigt spänd och glad inför detta. Känns väldigt skönt att komma igång ordentligt snart med träningen. Det behövs dock köpas och fixas mer och bättre linor och så måste jag se över mina extra selar dessutom. Men jag är riktigt peppad inför vintern.