» Keep the fire burning

På tal om att köra i mörker så blev det lite körning i mörker ikväll. Då vi körde ut var det inte direkt mörkt, men det började bli och då vi kom hem var det kolsvart. Vi mötte både bilar, cyklar och andra hundar men töserna bara flöt förbi utan att rynka nos. Jag var mycket stolt över dem! Toppenbra träning ikväll på alla vis. Förhoppningsvis kan vi köra på riktigt i mörker snart med pannlampa och köra ut då det är mörkt. Den träningen behöver väl främst jag.
 
Tacksam och glad över att jag kan köra dem så ofta som jag kan ändå. Det är ändå temp och luftfuktighet nog att köra kortare vändor under kontrollerade former. Det känns skönt att ändå få igång dem så pass som jag har fått. Hade också tänkt införskaffa mig ett löpband då jag vet att många tränar på sånt och nästa sommar och vår ska jag erbjuda dem simning också. Nu då vi vet vart vi kan simträna med hundarna. Vi har bott här på gården ett år nu. Tiden bara susar förbi !
 
 
Jag blir så varm inombords av att se mina flickor jobba på tappert. I uppförsbackarna så får jag dock snällt hoppa av och springa med dem. Försöker också komma igång själv med min egen träning. När simhallen är klar så hade vi tänkt åka in och simma lite jag & gubben. Dessutom hoppas jag gruppträningarna på gymmet drar igång snart med cirkelgym och core träning. 
 
Kolsvart var det då vi kom hem! Så lite mörkerkörning blev det.
 
Det ska tydligen börja regna om några dagar. Inte för att regn stoppar oss men det innebär att en hel del annat på gården måste fixas innan det börjar droppa från himlen. Dessutom innebär det att gräset växer som ogräs och behöver klippas. Det finns alltid en himla massa att göra på en gård. Alltid. Dessutom ska man hinna med att trycka in arbete och socialt liv också. I mitt fall innebär dock socialt liv mest hundarna och hundfolk. Eller allmänt folk som kan leva med att mitt liv kretsar kring odjuren. Min bästa vän är ingen hundmänniska alls men ändå låter hon mig plöja på om hundarna, om träningen, om maten, om hälsan på dem och hur jag vill göra hundrastgården framöver. Så visst går det.
 
Jag har testat att hitta en bra app också som kan registrera och spara all träning så jag får en översikt. Har ni tips så kommentera gärna. Har en gammal Samsung. 

» Put your lighter in the air and lead me back home

Det känns i luften när hösten är på ingång. Vi kan bara hoppas att kylan kommer med dofterna i luften. Äppelträdet börjar likna ett höstäppelträd och hundarna rullar sig glatt på gården i det mjuka men lite kalla gräset. Vi ser oss om efter fler ställen att använda som dragbanor. Jag behöver fler tuffa backar att träna dem i, möjlighet att låta dem kyla ner sig och längre sträckor med olika underlag att välja mellan.
 
Snart börjar det bli dags att träna mer på att köra i mörker också med bara pannlampan. Dock tror jag att vi väntar till ännu kyligare kvällar innan vi ger oss på detta. Men snart faller mörkret över oss. Det blir mörkt betydligt snabbare nu än för bara några veckor sedan. 
 
 
När jag selade på tikarna igår kväll så höll Vilda på med sin vanliga dans. Hon kan knappt bärga sig innan dom får kommandot att dom ska starta och det är en himla massa spektakel hon pysslar med i väntan. Nikki är inte heller så tålmodig av sig innan vi kommer iväg utan brukar också dansa lambada och sjunga för full hals. Vilda och hennes syskon har allihopa fått sångens gåva. Så det låter nog som om det vore fyra hundar och inte två som ska iväg.
 
Jag ser fram emot med pirr i magen att börja köra mer i mörker. Då jag hittar bättre ställen att köra på i just mörker. Det behövs inte minst för min skull. 

» The greatest

Jag har nyss pratat med Vildas uppfödare som är mycket kloka. Det här med tävling. Första tävlingen, andra tävlingen, ja första åren... det innebär inte att man kan eller bör sätta ribban högre än verkligheten tillåter. Ja, jag kommer börja tävla och ja jag tycker mina hundar går toppen. Men konkurransen är fruktansvärt hög. Och att tävla i ex 4-spann innebär att du kommer tävla mot de som vinner och toppar VM. De hundar som är i världsklass i drag 4-spann. Hur mycket man än vrider och vänder på det så måste man tillåta sig att vara nybörjare och komma sist. Att se sina tider mot de vinnande spannets och nästan skratta lite. Det innebär inte att dina hundar är dåliga eller att du är dålig. Det innebär att man bara kan klättra uppåt.
 
Jag har på skoj och allvar sagt ''Jag är glad om jag kommer runt banan''. Och det är just det. Köra för att utvecklas, ha roligt, träffa folk, visa upp sig, låta hundarna testa nya banor med nya krav och att lära sig en himla massa från folk som tävlat sedan man själv var nyfödd. Det handlar inte om att vinna det första man gör eller se sig själv som en sämre person med sämre hundar för att man inte har världsklass som nybörjare.
 
 
Alla har varit nybörjare från början. Även de som har de bästa hundarna som finns i Norden har varit sist och inte minst så har de kämpat sig till prispallen. Många hundar genom åren har passerat innan man nått resultat bland de tre bästa. Det är klart man drömmer om att de hundar man har kommer vinna det ena och det andra. Det är klart jag nästan vill gråta vid tanken på att Nikki inte kommer få stå på någon prispall med mig. Men Nikki kommer alltid vara min första egna hund, min första Siberian och en mycket speciell hund för mig.
 
Om 5 år, om 10 år, ja då har man andra förmågor och andra chanser att konkurrera på ett annat sätt. Då kommer man säkerligen se tillbaka på sitt första spann och verkligen se skillnaden. Det innebär dock inte att det första spannet man hade var dåligt för att man kom sist eller näst sist. Det innebär att man utvecklades och att man hela tiden lär sig nya saker. Alla är vi glada amatörer i början.
 
Amatör betyder för övrigt ''den som älskar''.
Inte ''den som är sist''.
 
Jag kommer gå in för att det ska gå så bra som möjligt. Kommer gå in med attityden att vi ska ha roligt och att jag ska lära mig. Att mina hundar inte är i närheten av de spann som slåss om 1a, 2a eller 3e pris betyder inte något annat än att jag och mina hundar bara kan blicka framåt. Det är naturligt. Inte ett misslyckande. Vi älskar hundarna, vi älskar dragsporten, vi älskar att umgås och lära känna mer människor med samma intressen.
 
 
Jag kommer alltid älska mina hundar. Alltid. Oavsett vart vi hamnar på tävling. Ingen nybörjare vinner det första man gör. Man tränar med sina hundar, inte mot dem. Man tränar för och tillsammans med dem. Man lär sig saker hela tiden. Och mitt mål är att vi ska bli bättre för varje tävling. Komma snabbare i mål för varje gång. Att vi varje år kan se tilbaka på förra årets tider och tänka ''det slog vi i år''. Det handlar om att göra det man gör för att man älskar det. Var en amatör, det är jag!

» Faster than a bullet

Don't give up, I won't give up
Don't give up, no no no
Don't give up, I won't give up
Don't give up, no no no

I'm free to be the greatest, I'm alive
I'm free to be the greatest here tonight, the greatest
The greatest, the greatest alive
Sia - The greatest
 
Tiden travar på. Lite kyligare kvällar har vi fått då jag kunnat dra några km i alla fall. Bättre än ingenting alls. Vilda och Nikki har börjat dra tillsammans igen. Gizmo har ju en paus pga en tass som är lite öm. Han reagerar dock inte på beröring av den men jag har ställt honom på vila ändå så han går endast promenader och joggar lite grann med mig. Han är trots allt lite till åren. Töserna är helnöjda med att vara tillsammans i 2-spann igen. Nikki visar än en gång att hon är en hund att räkna med. Hon löper just nu och är lite flamsigare än vanligt bara. Vilda behöver jag inte ens skriva något om. Hon är bara så sjukt bra.
 
Jag ser fram emot hösten trots allt. Det har varit en hemskt jobbig sommar psykiskt med tanke på förlusten. Men samtidigt så måste livet få gå vidare. Sorgen kommer alltid finnas med oss, saknaden och sorgen och smärtan finns alltid i form av ett tomrum i hjärtat. Min flock kommer, som jag skrivit flera gånger innan, alltid innehålla både mina änglahundar och de som vandrar bredvid mig.
 
 
Gizmo har humöret uppe trots allt så jag tror inte han lider så mycket av vilan. Dessutom är han tagen ur kommande tävlingar i alla fall. Hans kropp kommer inte hålla utan han får helt enkelt hobbydra här hemma och dessutom verkar han trivas bra med och vara nöjd med promenader och lite jogging. Till skillnad från humle och dumle som kräver sina dragpass för att ens vara i närheten av nöjda. 
 
 
Vi besökte även svärfar igår och Bobby var helnöjd med att springa lös på hans gård och undersöka och leka med grannens gräsklippare. Det är skönt att ha en hund som går att ha lös under vissa omständigheter. Vi släpper honom inte på alla ställen. Hemma går han alltid lös på gården och strosar runt. Han har ett viktigt uppdrag som vaktis tycker han. Det här med drag är inte riktigt hans grej men han är trots det väldigt glad ändå. Jogga är roligt däremot om man har honom i ett tolkbälte. Det funkar utmärkt. Kicken var lite otäck dessutom.
 
Igår tog vi en promenad gemensamt med killarna också efter att töserna dragit en vända. Husse och matte med varsin grabb. Båda två skötte sig utmärkt utan minsta tecken på gruff eller dumheter trots att det är två grabbar som inte bott med varandra särskilt länge alls.
 
 
Jag har kört utan nacklina nu ett tag men kommer nog testa att köra med också. Jag upplever dock inte någon större ''wow'' skillnad men tror att på tävling är nacklina bra att ha på damerna. Särskilt med tanke på att det kommer fyllas på med hundar bakom dem till kommande 4 och 6-spann. Helt underbart kommer det bli men jobbmässigt så är man redan svettig. Att köra 2 stycken är inte så bara alla gånger. Kickbiken ställer inte i ordning sig själv och hittills har jag snällt fått dra på selarna och göra alla checks inför start.
 
Men jag kan inte sticka under stolen med att jag verkligen ser fram emot att få komma ut på tävlingsbanorna och inte minst utöka igen och träna med det antal jag vill tävla med framöver. Konkurransen på 4-spann är hård och det tar sin tid att jobba ihop sitt spann. Det är trots allt levande djur man talar om och inga robots man kan förinstallera och bara klicka på en massa knappar.
 
 
Men summan av allt är dock att jag är helnöjd, jag är fruktansvärt peppad och motiverad. Och det kommer bli en rejäl utmaning framöver vilket vi hoppas och tror på allihopa.
Vi har haft en lite ''ut ur askan kommer fenixen'' känsla här hemma och i flocken. Men nu siktar vi in oss på en säsong med förhoppningsvis en del tävlingar inbokade och utökning av flocken. Dessutom höjer vi ribban lite, inte bara på hundarna utan även på mig, och vi kommer träna stenhårt med ''eld under tassarna''-attityden. Jag hoppas kunna beskriva mitt blivande team som faster than a bullet! Vi har varit nere i skiten men vi reste oss upp igen.

» The show must go on..

The Rose Beyond The Wall

A rose once grew where all could see,
sheltered beside a garden wall,
And as the days passed swiftly by,
it spread its branches, straight and tall...

One day, a beam of light shone through
a crevice that had opened wide
The rose bent gently toward its warmth
then passed beyond to the other side

Now, you who deeply feel its loss,
be comforted - the rose blooms there-
its beauty even greater now, nurtured by
God's own loving care.

Hur ont det än gör att förlora vänner som borde vandrat vid ens sida just nu och vänner som skulle vara en del av framtiden och framtidens spann, så kommer en tid då man inser att sorgen måste bäras inombords i form av vackra minnen och tacksamhet för den tid man fick tillsammans. På gott och på ont. Det kan låta hårt. Man måste sörja sin tid först och verkligen tillåta sig att sörja. Och samtidigt se framtiden och förstå att livet går vidare. Om det finns något jag vet säkert, så är det att mina änglahundar finns där någonstans och dom följer sin gamla flock med kärlek och med spänning. Dom hoppas och tror på oss fortfarande. En del av min flock kommer dom alltid vara.

Jag har spunnit vidare på mina framtidsplaner och kommer att utöka min flock igen med nytt blod. Det känns spännande och det känns sorgligt att inte alla mina vänner är med och framtidens spann. Jag är tacksam över att jag har så många fina vänner som stöttar och peppar mig i mina beslut och kan backa upp mig i vad jag drömmer om och planerar att genomföra. Mina mål har verkligen fått respons hos dem och det är skönt att veta att folk tror på mig. 

Vi ser framåt men vi har alltid det förgångna kvar inombords i form av minnen. På gott och på ont.